Trenutak koji je mogao da promakne

Pitanje je statusa, u ovom delu sveta, živeti u kući. Put je dobro utaban, i jasna crta distinkcije. Svako ko odstupi ne čini to po izboru; znak je inferiornih finansija a i drugih slabosti, obično karaktera i odlučnosti. Kad se mladi par venča, ako su iz dobrog sloja, odmah kupe kuću; ako moraju da sačekaju, to ne sme da traje duže od rođenja prvog deteta. Trend ima svoje početke verovatno oko uspona privatne imovine, i služio je dobro klasama koje su ga gajile. Bitna je i uloga prostora – na ovom širokom kontinentu se ne štedi oko statusa.

Jedna od posledica je da mali broj dece odraste u zgradama. I da brojni među njima ne dožive dubinu prostora i važnost perspektive sa trinaestog sprata, recimo, dok se ne popnu liftom na vrh Empire State Building-a na porodičnom putovanju u Njujork, ili kad prvi put odu u Pariz. Zatečeni su redovno, iznenađeni, uplašeni pomalo dok stoje tako izloženi na uskom jeziku betona visoko iznad ulice kao da su odjednom deo ritualne ponude nebu. Dešava se tinejdžerima, dešava se odraslima, i maloj deci.

Danas su bili ovde njih troje – od tri, pet i sedam godina. Dvoje starijih se nisu osećali lagodno, ali onaj najmanji, on je bio spreman da poleti.

Uhvatiti samo delić spoznavanja sveta od strane dece je neverovatno iskustvo, i šteta je kako brzo odrasli zaborave neprocenjivost i ozbiljnost tog procesa, ali bilo je fantastično danas, gledati tog malecnog kako po prvi put vidi svet kao beskraj pred njim, i u njemu. On trenutak neće pamtiti, a meni je lako mogao da promakne, ali zapisan je tamo gde treba. Postoje iskustva, naročito u detinjstvu, koja utisnu duboke i oštre linije, promene sâm oblik osobe, ali iskustva koja zaoble, daju teksturu i mekost materijalu, ona su put ka remekdelu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s