Poredak

Kad je Frenk umro, možda zato što je bio star, sahrana je bila svečana i tužna, ali najvećim delom proslava jednog dugog i dobrog života. Doroti i on su bili u braku 66 godina, izrodili puno dece i sada sa unucima i praunucima ima ih oko pedeset, iz najužeg kruga. Najlepši deo je bio onaj kada su deca i poneko od unuka izabrali nešto iz svojih doživljaja sa Frenkom da podele sa nama. I emocije su bile duboke i intimne, ali je svejedno događaj bio slavlje. Bilo je i slajdova, njih iz mladosti, i deca nasmejana za kameru sada već zašla u svoje sedme decenije, a oni najstariji su zakoračili i u sledeću. Dirljivo i lepo. Zatim je sveštenik hteo da kaže malo o Frenku i njegovoj posvećenosti crkvi. I Doroti i Frenk su bili duboko religiozni tokom celog svog života, tako su odgojili svoju decu, i oni svoju. Sveštenik je bio mlad, ne više od 30 godina, a Frenk je bio star, i njegova veza sa Bogom puno duža. Svejedno je sveštenik elokventno pričao, sa šarmom mladog salesman-a koji mora da preobrati otpornog kupca; iako je Frenk bio zvezda tog okupljanja, nije mogao da zaseni pravu veličinu i gorostasa tog svetog doma: Jesus Christ Superstar.

Ja često svratim u crkve, bar u Evropi, i velike i male, i osećam se u njima kao na najlepšem i najposvećenijem mestu. Ali jako dugo nisam čula, razumela, ili obratila pažnju na reči sveštenika. Nije trebalo da iznenadi, pretpostavljam, da je sve bilo o zvezdi svakog crkvenog programa, već pomenutom Superstaru. Ali mene jeste. Frenk nije bio idealan ni muž ni otac, možda deda, i niko mu to nije zamerao tog dana, ali Frenk je bio stvaran. I živeo je život najbolje što je umeo, vredan, imao je i puno sreće, i njegova priča je zaslužila da bude slavljena u tom krugu koji se okupio jednog kišnog dana. Međutim, sveštenik je bacio bio Frenka u drugi red, i nastavio o Isusu. Frenk nije voleo da bude zasenjen, iako bi, pretpostavljam, oprostio ovakvoj legendi. Bio je to jako čudno, neprirodno, i poprilično neukusno. Bar za mene. Ali niko drugi nije mario, koliko sam videla; nisu svi slušali, dečica su tiho brbljala ili spavala, a oni koji su slušali su bili jako posvećeni.

Setila sam se bila danas i kako su nam pričali da je monoteizam alfa i omega duhovnog razvoja društva i civilizacije, kvantni skok praktično, jer da smo ostali na Olimpu i među starim Rimljanima, nigde ne bi stigli. A vidite nas sada. Pokušavam da se setim da li su nam to pričali i u školi, uprkos socijalizmu. A sve ove misli su bile pomognute člankom na koji prilažem link niže. U njemu evolutivni psiholog prilazi temi monoteizma i moćnog stiska religije na ljude kroz vezu biologije sa drugim primatima, alfa mužjake, dominaciju, i kako je monoteizam verno sačuvao taj model kroz nekoliko hiljada godina. I ne vidi mu se kraj. Zanimljivo štivo, potkrepljeno citatima iz svetih knjiga, i sasvim dovoljno humoristično. Nadovezalo se bilo na opažanja koja se svakodnevno guraju na svetskoj pozornici, sa nebrojenim kandidatima za nosioce plamena. Setila sam se i onog mog nedavnog pomena kontrole pa njenog oticanja – to je bilo o amaterima. Ovi momci neće ispustiti lance skoro.

https://aeon.co/essays/how-monotheists-modelled-god-on-a-harem-keeping-alpha-male

 

Advertisements

2 mišljenja na „Poredak

  1. Možda je trenutak da prevaziđemo i monoteizam, mad je žilav i čvrsto se drži… A opet, ko zna da li nam stvarno ne bi bilo bolje sa mnogobožačkim religijama…

  2. Sve religije a narocito monteisticke pokusavaju menadzment ljudskog ponasanja i psiha, uz razlicitu epiku o postanku sveta I sl.
    Monoteizam najvecim delom ne sledi principe koji bi nas unapredili.
    Taj detalj mi je narocito bio zanimljiv, pormocija ‘napretka’ postignutog kroz monoteizam. evolucija u najboljem smislu. kad tamo, uspesna propaganda za odrzavanje poretka, nista vise.
    U medjuvremenu je politeizam postao arhaicni varvarizam. Gledajuci u svet danas, i arhaicnost i varvarizam bujaju. Nikad vise lazi, valjda zato sto se tako jasno vide.

    Pozdrav,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s