Perspektiva

Ponekad me savršenstvo svetlosti i boja u ovo doba godine zatekne kompletno bez odbrane. Kad se tom miksu doda temperatura (uvek iznad 15°C), moja lista žalbi ostane sa svega nekoliko otpornih, nezaobilaznih članova. Ili redovnih pijanica. Postoji puno razloga zašto su oni tu, ali ko god odluči da ih sasluša očito nema boljih stvari u svom danu, i to je šteta za njih. Žalbe, ili pijanice, su deo folklora; njih će uvek biti.

Vidik sa ove visine je najlepši zbog neba – o čemu sam pisala često i puno, i nikad dovoljno – i drveća. Dok me monoteizam ostavlja kompletno ravnodušnom (što je blagi opis), politeizam okupljen oko prirodnih fenomena apsolutno razumem. Obožavam drveće, i moj urbani senzibilitet sklon ekonomiji jezika se usteže da kaže više. Svaki trenutak u svakom danu koji se desi u blizini bilo kakvog drveta će biti obojen njegovim prisustvom. Toliko.

Sa ove visine, nebrojene krošnje zrelog drveća se nadimaju, dišu i žive svoje letnje dane. Sâm pogled na njih je jednak blagoslovu. Na poslu su dugi sati postali tortura poslednjih nedelja, i kad na kraju dana, ili vikendom, pogledam put juga, neba i drveća, ja pronađem nit koja će me odvesti mom domu; tamo gde moj duh još uvek ima svoj oblik i prisustvo.

U tom stanju homeostaze bih volela da trajem. Na tom mestu se osećam moćno; sva druga stanja su razotkrila moje slabosti, i to nisu susreti iz kojih sam puno naučila. Prevazići sopstvene slabosti nije nemoguće, ali ono što se redovno ignoriše je da su do tada od njih narasle čitave civlizacije deficitnih vrednosti. A rušenje civilizacije je puno komleksniji poduhvat od prevazilaženja sopstvenih mana. Obrisati pola svog prisustva, ili više (naše dobre strane retko kada izgrade bilo šta; nemaju potrebe jer već žive u raju), uvek košta previše. ili je prosto nemoguće.

Svesna sam da dani prolaze, brže nego ikada pre. Nedelje su naporne i jedva čekam vikend. Takvo ubrzanje ostavi tragove, i vikend pokuša da ih obriše. Ne promakne mi farsa celog aranžmana, komedija čak. I ponekad se nasmejem. Često. Sve je dobro, kaže unutrašnji glas. Jeste, zaista jeste, potvrdim.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s