30. mart

Danas je prvi dan, ali odluku sam donela juče: svake nedelje ću napisati minimum pet tekstova. Kratkih ili dužih (kratkih), ali mora ih biti pet, ne manje. Procenat pozitivnih će biti otprilike koliko i procenat lepog u mojim danima (mali). Uprkos takvoj statistici, neosporna činjenica svakog mog dana je da teži ka lepom. Ja želim da činim dobro, samo mi ne uspeva uvek.

Danas je i godišnjica mog dolaska u Kanadu. Prošlo je puno godina, i osećaj početka je kakav je bio i tada – siv. Razlog zašto se retko vraćam u prošlost je da za to ima puno razloga. Važno je da to znam i da je odnos pošten. Važno je i da se karte slože kako treba, čak i kad nemam dobitnu kombinaciju. Osim toga, niko nikada nije daleko od svog početka, ili bilo kog početka. Konci, i opušteni, nikada nisu dovoljno dugi.

Upravo sam saznala za tužnu vest u životu nekoga ko mi je drag. Poslala sam nekoliko reči ohrabrenja. One ne mogu puno, ili preciznije, ne mogu ništa, ali ta osoba ima poverenja u mene, i misli da sam jaka. Sâmo moje prisustvo u njenoj psihi ne može ništa više, osim da ona poznaje nekoga ko joj želi dobro. A to dobro ne dolazi.

Potrebno mi je da sedim u ovoj stolici visoko iznad ulice da bih sagledala stvari bolje. Možda bi uspelo i da nisam tako visoko iznad ulice, ali osećaj prostora oko mene, prisna praznina, to jeste bitno. Danas sam u prevozu tokom duge vožnje kući osećala pritisak teške butine krupne crnkinje koja je sedela kraj mene. Par sati pre toga shvatila sam bila da se svakog dana u mom svetu pojave imena likova iz medijskog sveta popularnosti, uprkos tome da ne pratim vesti, izbegavam TV programe i ulažem dosta truda u neučestvovanje u realnosti kakvu prikazuju.

I kroz takvo gusto sivilo probije se sunce. Ili osmeh. Korupcija kojoj ljudi podlegnu je uvek jeftini pazar. Mogu više a prodaju se budzašto. Okrenuti se od tog cirkusa, u bilo kom pravcu, samo okrenuti glavu, je kao dolazak novog jutra. Početak i obećanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s