Na javi i u snu

Hipstera sam srela u kafeu na Yonge Street-u jedne subote popodne. Dopao mi se. Među hipsterima poređanim uza zid u policijskog stanici, prepoznala bih ga u prvom pogledu; čemu drugom služe pogledi među ljudima. Nedugo zatim videla sam ga u mojoj zgradi. Uselio se bio nedavno. Zastali smo kod nečekivanog susreta, proveli celo popodne u razgovoru i pogledima. Nekoliko dana kasnije pokucao je na moja vrata – rekli smo da ćemo se videti uskoro, i on je došao da se vidimo. Nisam otvorila vrata. Sa moje strane, moj život je bio isti kao i svakog dana unazad puno godina: klinka je napravila bila lom u jednoj od ranijih godina i on nikada nije bio raščišćen; moj otac je sedeo za stolom i držao mi pridike koje su zvučale zasluženo. Sa njegove strane, on je samo želeo da me vidi. ‘Izvini, ovde je gužva. Javiću se kasnije i dogovorićemo susret,’ rekla sam kroz zatvorena vrata. Nekoliko dana kasnije zaboravila sam da sam obećala, zaboravila sam i na njega.

Probudila se, osećaj žaljenja i gubitka puno teži nego što bi se očekivalo od tako površnog scenarija. San je uspešno ismejao moju čestu misao o novom početku. I dodatno sumirao moje ponašanje vrlo efektno. Izostalo je čak i efemerno zadovoljstvo uspešne farse. Već dugo mi ništa u mom životu nije smešno. To može da znači samo jednu stvar: da sam pala još niže, na lestvicu žaljenja i gubitka.

No complaints and no regrets
I still believe in chasing dreams and placing bets…

Kod poslednjeg koraka… – moguće, verovatno, ako neko sluša, naročito mlađe generacije. Ali ko postoji bez žaljenja, kolica teška od gubitaka, od poraza i promašenih prolaza.

Klinka mi se nasmejala bila prehodne večeri kad sam joj rekla o još jednoj od fantazija o novom početku. Ona to nije uradila zlonamerno, ali povredilo me je. Par meseci unazad rekla sam joj bila o jednoj mogućnosti za posao koja bi me odvela dosta daleko. Ona je podržala punim srcem. Ja nisam mogla da ustanem sa stolice; nisam uspešno ni završila bila rečenicu pre nego što je brzina okretaja usporila i moj glas postao debeo od otečenog osećaja imbecilnosti dok sam pokušavala da izložim plan kako bi se obe preselile, i kako bi veselo bilo da obe krenemo novom stazom. Drhtala, zanemela pred slikom koja se slomila jednim udarcem posred. ‘Budućnost, my dear, ne leži u tom pravcu’, tepao je sažaljivo unutrašnji glas.

Sada razmišljam o bližoj destinaciji. Njoj je sve to smešno. U pravu je, verovatno. Tragam za novim početkom jer ne znam kako nastaviti dalje. Ne želim da nastavim ovim putem. Ona misli da je jako šarmantno kako sam puna ideja i maštarija; ja znam da je preda mnom praznina koja zahteva drugačiju biologiju. ‘Ja sam alien, ljubavi’, mogla bih da pokušam da objasnim. ‘Otuđenost nije moj bol; mene boli nedostatak želje u ovoj dimenziji. Povremena maštanja su tek placebo.’ Čak i najvećem ljubitelju minimalizma i modernizma ovo platno bi bilo previše prazno. Pod teretom trivijalnosti kojima obiluje svakodnevni život, i ne samo moj, potonuo bi i najbolji brod, ali kod izgubljenog balasta strasti – izgubljenog što nemarom što okolnostima -i jeftini kompas izgubi pravac.

Niko od nas nije večiti plamen. Mi se samo ugasimo.

2 mišljenja na „Na javi i u snu

  1. Tesko se vratiti opet sebi. Bitisanje, zivljenje, disanje godinama se krece samo jednom putanjom, prirodnom, oko sopstvenog djeteta. I onda kad treba da napravimo orbitu oko samog sebe, ne umijemo, ne znamo od cega bi krenuli. Od Proslog JA ostalog negdje godinama unazad u izmagllicama, ili sadasnjeg JA koji nije zabavan, koji je inertan i sa naocalama za vid.

  2. Treba nauciti nove vestine. To je nekad lakse nekad teze. Ne znam zasto je u ovoj fazi tesko. Mozda samo treba malo vise vremena. Sve je jos uvek sveze, neraspakovano, nespremno… Ili je potreban cilj. On je UVEK potreban.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s