Prilozi za definiciju: dobar život

Gnocchi gorgonzola et noix

Poulpe en daube au vin rouge et olives noires, riz sauvage

L’Ecurie Restaurant, Vieux Nice

Resto Wine Notes, Vieux Nice
Poslužuju preko 40 vrsta vina. Osloniti se na njihov savet je topla preporuka. Meni nudi kombinacije za velike gurmane i one deminutivne (en mini), i uz svako posluženje se donese po čaša savršeno izabranog i komplementarnog vina. Uspešno i bez većeg truda srušena predrasuda protiv dezertnih vina, a sama vina dobila status umetnosti. Apsolutno sve posluženo, od hrane do vina i prezentacije vrhunsko. Atmosfera opuštena.

Socca

Debela palačinka od brašna leblebije, pečena u velikim tavama i najbolje jesti na otvorenom. Ne treba joj ništa dodavati. Javlja se pod različitim imenima u delovima Italije i južne Francuske. Socca je naziv u Nici.

Tarte aux blettes

Još jedna klasična i tradicionalna ponuda cuisine niçoise. Blettes je blitva, i torta može biti slatka ili slana. Ova na slici je slatka. I socca i tarte su bile degustirane na velikom drvenom stolu povrh krive kaldrme, ispod zida a na zidu veliki mural velike mame izbledeo vremenom. Mama Socca je iz privatne kolekcije jezika za privatnu upotrebu.

Le waterzooie de volaille aux petits légumes

Taverne du Passage, Bruxelles
Tradicionalna belgijanska ponuda, tradicionalni evropsko-francuski kelneri za koje ne znaš da li ti se podsmevaju zato što ništa ne znaš, izgovaraš nazive pogrešno, ne jedeš dovoljno ili im se prosto ne sviđaš a i da se sviđaš zaboraviće te i pre nego što stigneš do kraja pasaža. Pasaž nezaboravan.

Pasta Divina, rue de la Montagne 16, Bruxelles (par minuta od hotela Le Meridien)
Usluga opuštena, dekor moderan, hrana izuzetno ukusna. Izabere se sos po volji i pasta po volji. Preporuka za sos sa plavim patlidžanom, koji je podsetio na rigatone Mama u restoranu Positano u Torontu. Bila nedavno u Positanu i tražila baš te rigatone. Nemaju ih više.

Doručak u Briselu

Torta Aruba

Ime poslastičarnice zaboravljeno (neoprostivo), lokacija u Châtelain kraju. Ovako je izgledala:

Advertisements

9 thoughts on “Prilozi za definiciju: dobar život

  1. Draga Ivana, ove slike golicaju sva chula jednog hedoniste.
    Posebno je iskustvo upoznavati duh novog podneblja kroz lokalne specijalitete. Sve deluje savrseno ukusno, ali
    palacinka od leblebije gotovo da mirise sa slike….verujem da su je nekada bake i majke pripremale
    sa toliko ljubavi za svoje mile.Nikada je nisam probala, ali mi deluje kao poslastica koju pravite kada nemate puno toga, ali imate srce puno ljubavi i zelju da ozarte nekoga osmehom . Mirisi nas tako lako vracaju kroz vreme.U meni i dalje zive neki topli mirisi kuhinje koji su me budili pre dosta godina…..domaceg hleba, krofni( mekih, sa rupom u sredini,pa ispunjenih dzemom, miris kolacha sa visnjama….Moja mama ih je pravila za nas bash sa tom ljubavlju od koje je testo neobichno vazdushasto i meko.
    Otisla je iznenada , a ja sam bila suvishe dete da bih zapamtila te recepte……ali sam zapamtila mirise .
    Hm….divan je i dorucak u Briselu…ma, sve je divno…..i gledam,gledam…..i ogladneh :)))

  2. Mnogo su lepe ove asocijacije i razmisljanja, Valentina. Razumem u potpunosti zasto te je socca osvojila. I nas je. Nista narocito kad se pogleda, na ukus je fina ali jednostavna, a kroz miris, ukus, teksturu, provlaci se bas to o cemu pricas – da je ona prehranila ljude kroz teska vremena, uvek je bilo brasna od koga ce se napraviti, uvek se naslo i ljubavi da doda toplinu toplom testu, i radost zute palacinke i radost koja se moze naci u svemu, a narocito u bliskosti… bezvremene, neprocenjive stvari.

    Uzivanje je bio i nas dorucak u Briselu. U solje za kafu sipalo se mleko, case za viski napunile se vocem, i mali stocic uz prozor je posluzio kao trpeza. Uz nas spori ritam u sporom gradu… idealno.

    Vracati se kroz vreme i putovati u prostoru, sve to izmesano… pravo blago.

    Drago mi je da sve ovo budi i mirise i ukuse i zelje za dobrim stvarima 🙂

  3. portos u majici snatpisom „Sram te bilo!, narod u Srbiji gladuje a ti ovo kacis…“

    Ovo cu da citam sutra, oko doba za rucak.
    Vidim, imas nesto o filmovima, odo tamo, bez kokica.

    🙂

  4. portose! Sto godina te nije bilo.
    Sto godina stariji, ali duh isti – odmah kritikuje 🙂

    Mada, ovo je verovatno bilo na mestu.
    Iako porcije nisu bile velike, moglo se podeliti. Nije lose podeliti 🙂

  5. Pa, ja jako volim sve izneseno na sto, i u restoranu, i svako proba od svacega. Neki ljudi bas ne vole, i ja ne kapiram kako i zasto, ali svakakav je svet. (sa takvima ne izlaziti, generalno pravilo)

  6. Meni je to sasvim normalno i volim, ako postoji iole prisnosti ili bar otvorenosti medju ljudima, a nisam razmisljao o onima koji nisu takvi i da li treba izlaziti sa takvima. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s