Najdosadniji muškarac na svetu

Jednog dana je u radnju na Yonge Street-u u koju je retko ko ulazio ušao jedan muškarac. Vitak, srednje visine, dobro ošišan, srednjih 50-ih po slobodnom nagađanju, i bio je vrlo prijatno iznenađen radnjom i njenom vlasnicom. Iznenađenje je instantno i glatko prešlo u udvaranje. The propriator je bila zatečena takvim razvojem. On je bio ljubazan, obrazovan, osećao se u svojoj koži i ulozi kao neko kome je sve složeno po meri, i time bio jako zadovoljan. To je za svako poštovanje, imala je mišljenje o takvim pojedincima vlasnica radnje prethodno, jer dobar život u ovom surovom svetu nije mala stvar sve i kad neko dolazi iz privilegovanih slojeva, ali joj njegov pristup bez ikakvog povoda nije prijao. U njenoj radnji gde je ona domaćica pa tako vezana pravilima customer service-a i gostoprimstva bila je stavljena u nelagodnu situaciju.

Nije propriator-ica imala ništa protiv udvaranja, nije joj bilo ni prvi put, pa čak ni u radnji, ali njegov način joj se nije dopao, naprotiv – izazvao je lavinu odbojnosti. Sva se spetljala. A on je gledajući njenu zbunjenost znalački prosudio da je zatečena pa daljom dedukcijom i bez sumnje sa velikim iskustvom iza sebe zaključio da je stidljiva – to nije bilo bez osnova jer se ona toliko zbunila da je pocrvenela – što je on sa veseljem komentarisao i u čemu je baš uživao. Vlasnicu tj. domaćicu je gledao kao da je pečeno pile, ili kokoška, što nije retka nomenklatura kad su u pitanju žene, i on će evo ovog trenutka izvući fino ispeglanu salvetu, zabiti je sebi ispod brade u okovratnik kvalitetne košulje, i poslužiti se, i to rukama, sa guštom. Oslobođen dalje potrebe da se muči do cilja jer mu je cilj došao sam, razdraganom posetiocu je naišao bio trenutak iskrenosti kao lovcu na blago kad ono zasija pred njegovim pohlepnim očima, i on joj je rekao: ja operišem sa ženama tvojih godina, to je moj atar, i – odmerio je još jednom – ti si moj tip. Sa širokim osmehom je čekao da vidi efekat svoje izjave – rumene obraze, oboren pogled, drhtave ruke se podižu do belog grla i sličnu epiku erotskog kanona. Naša vlasnica se naslonila leđima na zid da se ne bi srušila, i tu pokušavala da povrati disanje i primiri drhtanje ruku. On je nastavio: sada moram da idem ali svratiću opet da se dogovorimo za izlazak. Još jednom je odmerio sa zadovoljstvom i krenuo nevoljno ka vratima.

‘Ne, hvala,’ izgurala je iz grla stidljiva domaćica. On se okrenuo, izraz lica zbunjen, nije dobro čuo. ‘Molim?’
Ne,’ ponovila je propriatorica, razgovetno ovog puta, sada već prisebnija. Njegov izraz je iz zbunjenosti prešao u nevericu. Stajao je kraj vrata i gledao je bez reči, ne više nasmešen. Ona je uzvratila pogled, ne više stidljiv.

Propriatorica koja to više nije, nije nikada uspela da shvati šta je toliko izbacilo iz ravnoteže, nju, koja je uspešno izlazila na kraj sa svakakvim ljudima, i u svakakvim situacijama. Bio je u pitanju jedan od onih dana, bez sumnje, kada klasične kombinacije predatora izađu u grad. To su dani kada i obično cool vlasnice odlepe sa postolja i požele da lete, lete, ili bar mlate rukama i nogama dok ne naiđe neki veliki vetar – up, up and away!  Bila je prilično poražena, nekadašnja vlasnica, da je propustila šansu da svet učini boljim, uradi nešto ako ne i značajno bar lekovito – bilo šta – ali nije. Na drugom nivou, brzopotezno napuštenom kao toxic dump, cvetalo je gađenje nad njegovim ponašanjem koje je bez ikakve sumnje imalo puno uspeha kod žena inače bi ga on korigovao. Svaka životinja nauči kako da se ponaša u O.K. koralu, samo treba napraviti ogradu na pravom mestu i od dobrog materijala. Teško joj je pao i sindrom pečene kokoške. Koliko je on puta bio uspešan sa tim nastupom dok ga je tako usavršio, pitala se i žmurila nad odgovorom koji je zalazio u velike brojeve. Nekadašnja vlasnica je bila jako besna, ali nije htela da bude besna na žene, one nisu krive. Svejedno je bila besna i bes je zanosio i prema ženama, nije bilo pomoći. Da je taj njegov stil prošao kod jedne žene je nepojmljivo. Da je prošao kod više žena je neoprostivo. I on je pomislio da je ona baš jedna takva, po njegovoj meri…

Nije joj se nešto slično desilo jednom.

Poslednji put nedavno.

U ponedeljak. Liči na Charlton Heston-a u poznim godinama. Prišao je vrlo blizu, našoj nekadašnjoj propriatorici. Odnekud se znamo, rekao je. Osmeh je znalački, efekat izmeren i sertifikovan. Ne znamo se ali sreli smo se prethodno, odgovorila je i izmakla se unazad. Zapamtila je jer kad god je neko gleda kao pečenu kokošku ili neku drugu jestivu živinu svi alarmi krenu da sviraju vrlo glasno i treba joj pola dana da ih isključi. Poučena prethodnim iskustvima prepoznaje pogled: ti spadaš u moju sferu interesovanja, ja operišem u tom rejonu i slične zvanične seksualne politike koje bez ikakve sumnje imaju i svoj Ustav ili tako neki vrhovni pravilnik, i veliki procenat podrške među glasačkim telom. Neki to zovu i kulturnom normom, ali nema u tome ničeg normalnog. Zubi i znalački pogledi su zreli za terapiju anti-psihoticima, misli bivša vlasnica. Ona bi da ih razbije sve, od sveta do normi do zuba.

Iako je sretala i udvarali su joj se muškarci u širokom rasponu godina i stilova, uočila je da predatori smatraju sebe vrhunskim poznavaocima plena. Čula je od drugih žena da se i njima slično dešava. Vrlo je specifičan paket u kome ti muškarci dolaze. I predator i nagrada je njihov brend. Oni će te prožderati i time ti učiniti veliku uslugu. Zadovoljstvo je mala nagrada za njihov trud, neznatna u odnosu na kvalitet žderanja. I find you attractive and my calculations tell me that you are an insecure and submissive female who longs for a man of my high esteem. We are a perfect match, baby. I’m your man and you’ll make it worth my while. Come to Papa… – ostatak su statistike.

Ono što nekadašnja vlasnica dobro zna o seksu je da sve što ima veze sa seksom najmanje ima veze sa seksom. U uslovima jedne kulture, između dvoje ljudi, između svega.  Zna i da je predatorski stil i dalje veoma raširen način ponašanja muškaraca prema ženama, bez obzira na godine. A i stil široko varira: od ovoga koji ona dobija – koji je smestio sam sebe među dostignuća modernizma  – do brutalnog nasilja koje pevazilazi sve druge brutalnosti kojima su ljudi obeležili istoriju i jedni druge. Ako se nasilje izdvoji iz ovog mozaika i ostavi po strani, ostaće gomila šarenog materijala koji se rasteže na sve strane i zadovoljava vrlo, vrlo šarene potrebe, i taj i takav plastelin uvek prolazi overen štambiljem consenting adults. Consenting adults se tako uvrstio u visoko društvo poštovanih laži sa najvećim brojem mutacija, i računa među svojim jednakim demokratiju, liberté- égalité-fraternité, pa dugi niz garantovanih ljudskih prava i sl.

Ponekad propriatorica koja to više nije pomisli kako bi još mogao da se upotrebi materijal od koga je ona napravljena. Na primer, da se izduži, rastegne njen plastelin, postane od nje jedan debelovratni dugački crv, ultravioletno miroljubiv, travojed ili tako neki, koji se blago ljulja kad hoda i voli da miriše cveće, a seksu pristupa kao da je upravo otkrila nešto čemu mora prići – ili je možda bolje zaobići? (iz bazične opreznosti kojoj se s pravom duguje preživljavanje vrste do 21. veka). I am drawn to you. They call this chemistry but it feels more like electric storm. If nothing happens, I’ll live. If nothing happens you’ll live. But if we walk away, a taste of regret will linger. And that I’ll remember: missing you.

Taj jezik razume.

Može ponekad i sasvim jednostavno kod debelovratnih crva: Let’s get it on. Šteta je da nije svako Marvin Gaye, ali… – (uzdah) nije ni svako drugi Marvin Gaye.

Moses-Marc Antony-Michelangelo-Ben Hur-Jovan Krstitelj-look-alike od ponedeljka – arhetipski muškarac, ako je ikada jedan postojao – je podsetio na još nekoga. Najdosadnijeg muškarca na svetu. Oh, dear. On joj je rekao bio da žene očekuju. Od muškaraca. Da ih poljube, da ih podignu, da ih spuste, da ih okrenu u levo, ili desno… ne zato što ne mogu same već eto – one očekuju. Fuck.

Iz slušalice izlazi glas
najdosadnijeg muškarca na svetu
Kad bi bar recitovao
ili zapevao
ima lep bariton
‘Ohhhhh, I love to love you, baby’
Ona ga je nazvala
Veče je bilo prazno i –
šta je mislila..

Sedi u krugu svetla crvene lampe
crvenih obraza
i majica na njoj je jednom bila crvena

Njegov najbolji pokušaj
kaže tonom političkog aktiviste
da mu nedostaje fizička intimnost
To se zove seks
Ne zato što je dirty
već je puno čistiji
od bljutavosti njegovog očaja –
ali ništa ne govori

Fiziologija intime
zaslužuje fascinaciju poroka
ne banalnost potrebe

Završetak je nezgrapan kao
i početak
Da li je ovo bio njen
najbolji pokušaj
pita se u iznenada tihoj sobi

Pere zube. Oporo-slatki miris
menstrualne krvi
u kupatilu
Tušira se
otiče i malo krivice
Žao joj ga je       Ne i sebe
Za nebo se zalepio Mesec
Za nju se lepe
i odlepljuju
dobro
loše – većinom loše
Nanosi kremu
od stopala naviše

4 mišljenja na „Najdosadniji muškarac na svetu

 1. Предатор. Толико истинит опис да немам речи 🙂 – познајем неке такве и увек сам се гадио таквих типова, али и остајао зачуђен да имају успеха. Ваљда то потпада под оно да свака роба нађе свога купца.
  Али ово о дебеловратим црвима ме апсолутно оборило 🙂 Браво

 2. Odvratnost, bas tako. Instantna reakcija. I organizam upozorava.
  Taj deo gde oni imaju uspeha je najgori. Da zene tako lose procenjuju, ili pristaju… ah, ne treba zalaziti dalje.

  Drago mi je da su ti se debelovratni crvi dopali. Nisam bas vest kreator, ali oni bi mogli sasvim fino da zamene puno toga, ili koga. Negde je neka revolucija neophodna 🙂

 3. Баш је тако: неопходна је револуција, пошто бисмо се код еволуције начекали најстрашније 🙂

 4. Srce si kako mi lepo ukazes na koncepte koje preskacem jednako uspesno kao i… well, bolje ne ici na tu stranu.
  Meni je cela stvar sa evolucijom sumnjiva. Da je spora, mislim. U ovakva vremena treba nam neka azurnija. Sto pre.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s