Recepti, lekoviti

Da sam kojim slučajem pirinač, volela bih da se nađem u ovom domaćinstvu koje ja vodim. Ja nisam neki vodič, i domaćinstvo je patetično po svim merilima reda i mira, ali biti pirinač ovde poslednjih par godina je idealno.

Da pojasnim: desilo se nešto, i ne znam kako, ni zašto, nema neku važnost, nema ništa značajno po čemu će ga pamtiti bilo ko, osim nas, malobrojnih članova domaćinstva, ali pirinač je naprosto obožavan u ovoj kutiji na trinaestom spratu jedne zgrade.

Sve je počelo tako što sam ga kuvala kad bi klinku boleo stomak. Zapamtila sam iz vremena kad sam ja bila klinka da je običan pirinač, najobičniji, najbolji kod svih poremećaja stomaka. Sledeći korak je bio da je klinka zapamtila kako je pirinač lekovit. Možda on nije lekovit, ili ne toliko, ali ona se kad je bolesna razneži, a za njom i ja i u stvari bih mogla slobodno da kažem da je u poslednjih nekoliko godina svaka od njenih bolesti – koje su retke, hvala Gospi – bila jedna fina prilika za nas da se mazimo i budemo nežne jedna sa drugom. Ja nju tetošim – ugađam joj jastucima, pokrivačima, ona se izležava na kauču i ne žali se, naprotiv, sva je mekana, pitoma, bebasta, merimo temperaturu i kad je nema jer baš volimo toplomer koji je putovao sa mnom kad sam dolazila u Novi svet, pravi se limunada, ili duva nos – i kuva se pirinač. Najobičniji, najbezbojniji, ali klinka ga je zapamtila kao ključni deo oporavka. I tako se pirinač etablirao u ovoj kući daleko iznad ulice, postao važan, takoreći božanstveni ritual u domaćinstvu koje oskudeva u sklonostima ka božanskom.

Ali zato smo sklone eksperimentima; nedavno sam otvorila jednu kutiju začina – Božićni poklon od jedne vrlo dobronamerne i po svakom merilu dobroćudne osobe – i počela sam da mu dodajem. Prstohvat mente, pa malo taragona, zatim bosiljka. Išla bih i dalje verovatno, ali to sam uradila prvi put, i pirinač je ispao neopisivo dobar, pirinač nad svim drugim, tanušna vretenasta basmati zrna udebljana vodom, bela i pomalo prozirna, a po njima razmućen zeleniš osušenog bilja – pa se sad ne usuđujem da eksperimentišem dalje, jer ovo je pravoverna Nirvana. Divota za sva čula, rekla bih da se čak i u hodniku prolaznici osećaju bolje kad spremam ovaj pirinač koji nema ime, i baš je anoniman po svakom merilu jer ne postoji ništa značajno što bi ga vezalo za bitne napretke u tehnologiji ili kulturi, ali ovde kod nas, on je naprosto vrhunac dobrostanja. Dok se kuva, ja rado sklonim poklopac, da dolijem malo vode ali prosto volim da ga gledam. Smešim se dok oblak vodene pare i ključala aktivnost temperature rade svoju magiju oko tanušnih zrna, i bitno je da ne preteram jer pirinču treba njegova osama pod poklopcem, među procesima pripremanja hrane, tako važnim, jako važnim. A ja, sa one druge strane, u sobi punoj vazduha svetlosti i prostora, osećam da sam deo nečega, iako po strani. Deo nečeg lepšeg, boljeg i važnijeg od stvari kojih se setim u jednom danu. Nikad se ne setim svega što treba, možda je u tome stvar.

Ova ekstaza običnih stvari me povremeno oblije velikom milinom, naročito nakon napornog dana kad sam lako mogla da zamislim sebe kako gradim neprobojne brane, ili podižem bedeme odbrane od svakakvih pretnji – sve ono što se dešava svakome ko se snalazi u životu kako zna i ume – i kad se klinka vrati iz škole, kuća miriše na pirinač i bilje, i sve je puno, puno bolje nego što je izgledalo par sati pre toga.

2 mišljenja na „Recepti, lekoviti

  1. Dobar je sutlijas i uhvati me povremeno ‘craving’ kako ovde kazu, ali retko. Ne znam zasto kad je stvarno lep. Naidje tako neko doba valjda.
    (nemoj tako olako o ovom pirincu – probaj prvo, pa ga zatim obozavaj i zaboravi sve druge 🙂

    Ovog vikenda klinka slavi rodjendan. Krenula je od juce, ja sam uspela da napravim dve torte, i ne mogu ni da se pomerim vise od umora a za koji sat dolazi gomila klinki… ako blog zacuti, znacete sta mi se desilo (umrla od gladi jer vise nikada i nista NECU DA KUVAM!)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s